Grafit Sanatına
II. Grafit Sanatı
III. Grafit Sanatının Türleri
IV. Grafit Sanatı İçin Malzemeler
V. Grafit Sanatı Teknikleri
VI. Grafit Sanatında Kompozisyon ve Tasavvur
VII. Grafit Sanatında Tenvir ve Gölgelendirme
VIII. Grafit Sanatında Renk
IX. Grafit Sanatının Sunumu ve Sergilenmesi
Grafit Sanatı Ile alakalı Sık Sorulan Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Grafit | Sanat eserlerinde kullanılan yumuşak, siyah bir mineral. |
Kalem | Grafit ve tahtadan yapılma makale ya da çizim aracı. |
Sanat | İnsanın yaratıcı yetenek ve hayal gücünün, çoğu zaman fotoğraf ya da heykel şeklinde görsel bir halde ifadesi ya da uygulanması. |
Simya | Temel metalleri dibine ya da gümüşe dönüştürmeye ya da bir hayat iksiri bulmaya çalışmanın tarihsel uygulaması. |
Efsun | Olayların gidişatını etkilemek için doğaüstü güçler ya da kabiliyetler kullanma sanatı. |
II. Grafit Sanatı
Grafit, eski zamanlardan beri çizim ve makale için kullanılmıştır. Grafitin malum en eski kullanması, MÖ 600’lü yıllarda siyah mürekkep yapmak için kullanıldığı Çin’de olmuştur. Avrupa’da grafit, ilk başlarda 16. yüzyılda çizim için kullanılmıştır. İlk kalemler, 17. yüzyılda İngiltere’de yapılmıştır. 18. yüzyıla gelindiğinde, kalemler büyük miktarlarda üretilmeye başlanmış ve dünyanın dört bir tarafındaki sanatçılar tarafınca kullanılmıştır.
Grafit sanatının uzun ve varlıklı bir geçmişi vardır. Leonardo da Vinci, Rembrandt ve Vincent van Gogh şeklinde sanatçılar tarafınca güzel ve etkisi altına alan sanat eserleri yaratmak için kullanılmıştır. Günümüzde grafit hala çizim ve boyama için en popüler ortamlardan biridir.
Grafit Sanatının Türleri
Grafit sanatı iki ana kategoriye ayrılabilir: çizim ve boyama.
Çizim, grafit ya da öteki çizim araçları kullanılarak bir yüzey üstünde bir imaj oluşturma sürecidir. Çizim, kalemler, tükenmez kalemler, kömür ve pastel boyalar dahil olmak suretiyle muhtelif araçlarla yapılabilir.
Boyama, bir bağlayıcı ile karıştırılmış pigmentler kullanılarak bir yüzey üstünde bir imaj oluşturma sürecidir. Grafit boya, realist resimlerin yanı sıra daha soyut sanat eserleri kurmak için de kullanılabilir.
Grafit sanatı ek olarak mevzu içeriğine gore de sınıflandırılabilir. Grafit sanatı için birtakım yaygın mevzular içinde portreler, manzaralar, natürmortlar ve soyutlamalar bulunur.
Grafit sanatı, kağıt, tuval ve ahşap şeklinde muhtelif yüzeylerde yaratılabilir. Kullanılan yüzey türü, sanat eserinin nihai görünümünü etkileyecektir.
Grafit sanatı, oldukça muhtelif güzel ve etkisi altına alan sanat eserleri yaratmak için kullanılabilen oldukça yönlü bir araçtır.
IV. Grafit Sanatı İçin Malzemeler
Grafit sanatı için gereksinim duyduğunuz malzemeler, üstünde çalıştığınız projenin türüne gore değişecektir. Sadece, gereksinim duyacağınız birtakım temel malzemeler şunlardır:
- Grafit kalemler
- Kağıt
- Bir silgi
- Bir kalemtıraş
- Yoğrulmuş bir silgi
- Bir tortillon
- Bir harmanlama kütüğü
Ek olarak aşağıdakiler şeklinde birtakım öteki isteğe bağlı kaynaklara da yatırım yapmak isteyebilirsiniz:
- Bir çizim tahtası
- Bir fer kutusu
- Bir büyüteç
- Bir hükümdar
- Bir pusula
- Fransız eğrisi
Grafit sanat projeniz için doğru malzemeleri seçerek güzel ve realist çizimler, resimler ve öteki sanat eserleri yaratabilirsiniz.
V. Grafit Sanatı Teknikleri
Grafit sanatı yaratmak için kullanılabilecek birçok değişik teknik vardır. En yaygın tekniklerden bazıları şunlardır:
- Kalemle çizim
- Kalemle gölgelendirme
- Kalemle harmanlama
- Kalemle silme
- Öteki çalgı ve gereçlerin kullanılması
Her tekniğin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. Örnek olarak, kalemle çizim yapmak çizgi kalitesi üstünde oldukça fazla denetim sağlarken, kalemle gölgelendirme muhtelif değişik efektler yaratabilir. Kalemle karıştırmak renkler içinde yumuşak geçişler yaratmaya destek olabilir ve kalemle silmek hataları düzeltmeye destek olabilir. Öteki araçları ve malzemeleri kullanmak grafit çizime ek ebat ve doku eklemeye destek olabilir.
Grafit sanatı için değişik teknikleri öğrenmenin en iyi yolu, bu tarz şeyleri kendiniz denemektir. Değişik kağıt türlerinde değişik teknikleri kontrol edin ve ne sonuçlar elde ettiğinizi görün. Ek olarak çevrimiçi olarak birçok faydalı öğretici ve kaynak bulabilirsiniz.
VI. Grafit Sanatında Kompozisyon ve Tasavvur
Kompozisyon ve tasavvur, herhangi bir sanat eserinin temel unsurlarıdır ve grafit sanatı da bir kural dışı değildir. Mevzunuzu ve kompozisyonunuzun unsurlarını tertip şekliniz, çalışmanızın genel tesiri üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir.
Bir grafit çizimi oluştururken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır. Ilk olarak, kompozisyonunuzun genel dengesini göz önünde bulundurun. Hiç bir alanın oldukça ağır ya da oldukça hafifçe olmadığından ve çiziminizin değişik unsurlarının eşit halde dağıtıldığından güvenli olun.
İkinci olarak, çiziminizin odak noktasını düşünün. İzleyicinin neye odaklanmasını istiyorsunuz? Bu, çizimin muayyen bir nesnesi, figürü ya da alanı olabilir. Odak noktanızı belirledikten sonrasında, izleyicinin gözünü oraya yönlendirmek için kompozisyonunuzun öteki öğelerini kullanabilirsiniz.
En son, çiziminizin iletmesini dilediğiniz genel ruh halini ya da hissi düşünün. Rahat, enerjik ya da başka bir şey olmasını mı istiyorsunuz? Kompozisyonunuzun öğeleri muayyen bir ruh hali ya da his yaratmak için kullanılabilir.
Grafit çizimleri kurmak için birkaç ipucu:
- Derinlik ve alaka yaratmak için fer ve gölgeyi kullanın.
- Mevzunuzun değişik düzenlemelerini kontrol edin.
- Görsel alaka yaratmak için olumsuz alan kullanın.
- Kuvvetli bir odak noktası kurmak için çiziminizi kırpın.
- Gerçekçilik ya da atmosfer hissi yaratmak için detaylar ilave edin.
Bu ipuçlarını izleyerek hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda etkisi altına alan grafit çizimler yaratabilirsiniz.
VII. Grafit Sanatında Tenvir ve Gölgelendirme
Işıklandırma ve gölgelendirme, eserde derinlik ve gerçekçilik hissi yaratmaya destek oldukları için grafit sanatının temel unsurlarıdır. Grafitte fer ve gölge yaratmanın birçok değişik yolu vardır, sadece en yaygın yöntemler şunlardır:
- Çizgi izleri: Çizgi izleri, derinlik ve doku hissi yaratmak için kullanılan bir takım paralel çizgidir.
- Çapraz tarama: Çapraz tarama, birbirini kesen iki set tarama işareti kurmayı içeren bir tekniktir. Bu, sıradan tarama işaretlerinden daha acıklı bir tesir yaratır.
- Noktalama: Noktalama, doku hissi yaratmak için ufak grafit noktaları kurmayı içeren bir tekniktir.
- Harmanlama: Harmanlama, grafitin kenarlarını yumuşatmak ve aleni ile koyu alanlar içinde daha kademeli bir geçiş kurmak için kullanılan bir tekniktir.
Hangi tenvir ve gölgelendirme tekniğinin kullanılacağı tarzı, istenen etkiye bağlı olacaktır. Örnek olarak, tarama işaretleri ve çapraz taramalar çoğu zaman derinlik ve gerçekçilik hissi yaratmak için kullanılırken, noktalama ve karıştırma daha atmosferik ya da resimsel bir tesir yaratmak için kullanılabilir.
Temel tenvir ve gölgelendirme tekniklerine ayrıca, grafit sanatında entresan efektler yaratmanın başka yolları da vardır. Örnek olarak, vurgular yaratmak için beyaz kömür kullanabilir ya da fer alanları yaratmak için silgiler kullanabilirsiniz. Ek olarak değişik sonuçlar elde etmek için değişik kağıt ve kalem türlerini deneyebilirsiniz.
Birazcık ergonomik yaparak, fer ve gölgelendirmeyi kullanarak güzel ve realist grafit sanatı yaratmayı öğrenebilirsiniz.
Grafit Sanatında Renk
Renk, grafit sanatında mühim bir unsurdur, sadece istenen neticeleri elde etmek zor olabilir. Bunun sebebi, grafitin oldukça koyu bir araç-gereç olması ve hem realist aynı zamanda görsel olarak cazibeli olan vurgular ve gölgeler yaratmanın zor olabilmesidir.
Grafit sanatına renk katmanın birkaç değişik yolu vardır. Bir yol, renkli kalemler ya da işaretleyiciler kullanmaktır. Bu, renk eklemenin süratli ve rahat bir yolu olabilir, sadece pürüzsüz ve organik bir yüzey elde etmek de zor olabilir.
Grafit sanatına renk katmanın bir öteki yolu da sulu boya ya da akrilik kullanmaktır. Bu size renk ve bitiş üstünde daha çok denetim sağlayabilir, sadece daha çok vakit alıcı da olabilir.
En son, renkli kağıt kullanarak grafit sanatına renk de katabilirsiniz. Bu, boyaları karıştırma ya da harmanlama hikayesinde endişelenmenize ihtiyaç duymadan bir renk dokunuşu eklemenin sıradan ve etken bir yoludur.
Hangi yöntemi seçerseniz seçin, deneyip sizin için en iyi olanı bulmak önemlidir. Birazcık ergonomik yaparak, renk ve yaşam dolu güzel grafit sanatı yaratabileceksiniz.
IX. Grafit Sanatının Sunumu ve Sergilenmesi
Grafit sanatı, eserin boyutuna ve ortamına bağlı olarak muhtelif şekillerde sergilenebilir.
Daha ufak eserler çerçevelenip duvara asılabilirken, daha büyük eserler şövale üstünde sergilenebilir ya da kaidelere monte edilebilir.
Grafit çizimler albümlerde ya da portföylerde sergilenebileceği şeklinde, paspartulara asılarak çerçevelenebilir.
Grafit sanatını sergilerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Çalışmanın büyüklüğü ve ölçeği
- Eserin ortamı
- Odadaki tenvir
- Çevredeki nesneler
Bu faktörleri dikkatlice göz önünde bulundurarak grafit sanatınızı güzel ve etken bir halde sergileyebilirsiniz.
S: Grafit sanatı nelerdir?
A: Grafit sanatı, grafit kalemler kullanılarak açılan bir çizim ya da fotoğraf türüdür. Grafit, duyarlı gölgelendirmeden kalınca çizgilere kadar muhtelif efektler kurmak için kullanılan yumuşak, siyah bir mineraldir. Grafit sanatı, realist portreler, manzaralar ve natürmortların yanı sıra daha soyut sanat eserleri kurmak için kullanılabilir.
S: Grafit sanatının değişik türleri nedir?
A: Grafit sanatının muhtelif değişik türleri vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Çizimler: Grafit çizimler, kağıt üstünde çizgiler ve şekiller kurmak için grafit kalem kullanılarak oluşturulur.
- Resimler: Grafit resimler, grafit kalem kullanılarak kağıda katmanlar halinde grafit uygulanmasıyla oluşturulur.
- Heykeller: Grafit heykeller, grafitin istenilen şekle oyularak ya da kalıplanarak oluşturulmasıyla oluşturulur.
S: Grafit sanatı için hangi malzemelere gereksinim vardır?
A: Grafit sanatı için gereksinim duyulan temel malzemeler şunlardır:
- Grafit kalemler
- Kağıt
- Silgi
Faydalı olabilecek ek materyaller şunlardır:
- Kalem
- Kütükleri harmanlamak
- Tebeşir
- Sabitleyici
0 Yorum