- Gradyanlar nedir?
- Grafit kalemlerle degradeler iyi mi çizilir
- II. Gradyanlar nedir?
- III. Grafit kalemlerle degradeler iyi mi çizilir
- IV. Değişik grafit kalem türleri
- V. Gradyan çizimleri için ipuçları
- VI. Gradyan çizerken kaçınılması ihtiyaç duyulan yanlışlar
- VII. Gradientli grafit kalem çizimlerine örnekler
- Gradientli grafit kalem çizimleri için ilhamı nerede bulabilirsiniz?
- IX. Grafit kalem çizimlerinizi gradyanlarla iyi mi paylaşırsınız
Grafit gradyanları, kalem çizimlerinize derinlik ve alaka katmanın güzel bir yoludur. Değişik grafit tonlarını harmanlayarak, renkler içinde yumuşak geçişler yaratabilir ve fer ve gölge yanılsaması yaratabilirsiniz.
Bu eğitimde, grafit kalemlerle gradyanların iyi mi çizileceğini göstereceğiz. Gradyanların temellerini, değişik grafit kalem türlerini, gradyan çizme ipuçlarını ve kaçınılması ihtiyaç duyulan hataları ele alacağız. Ek olarak, gradyanlı grafit kalem çizimlerine örnekler vereceğiz ve kendi çizimleriniz için ilhamı nerede bulabileceğinizi göstereceğiz.
Hadi başlamış olalım!
Gradyan, bir tondan diğerine doğru kademeli bir renk değişimidir. Kalem çizimlerinde, gradyanlar değişik grafit tonlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulabilir. Bu, lekeleme, tarama ve noktalama şeklinde muhtelif teknikler kullanılarak yapılabilir.
Degradeler çizimlerinizde muhtelif efektler kurmak için kullanılabilir, mesela:
- Derinlik ve gerçekçilik katmak
- Fer ve gölge yanılsaması yaratmak
- Çiziminizin muayyen alanlarını vurgulama
- Hareket duygusu yaratmak
Grafit kalemlerle çizim oluşturmaya yeni başladıysanız, gradyanlar ustalaşması birazcık zor olabilir. Sadece, birazcık ergonomik yaparak çizimlerinizde güzel ve realist gradyanlar yaratabileceksiniz.
Gradyanlar nedir?
Gradyan, bir tondan diğerine doğru kademeli bir renk değişimidir. Kalem çizimlerinde, gradyanlar değişik grafit tonlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulabilir. Bu, lekeleme, tarama ve noktalama şeklinde muhtelif teknikler kullanılarak yapılabilir.
Degradeler çizimlerinizde muhtelif efektler kurmak için kullanılabilir, mesela:
- Derinlik ve gerçekçilik katmak
- Fer ve gölge yanılsaması yaratmak
- Çiziminizin muayyen alanlarını vurgulama
- Hareket duygusu yaratmak
Grafit kalemlerle çizim oluşturmaya yeni başladıysanız, gradyanlar ustalaşması birazcık zor olabilir. Sadece, birazcık ergonomik yaparak çizimlerinizde güzel ve realist gradyanlar yaratabileceksiniz.
Grafit kalemlerle degradeler iyi mi çizilir
Grafit kalemlerle gradyan çizmek nispeten bayağı bir işlemdir, sadece birazcık ergonomik gerektirir. Adım atmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:
- Muhtelif tonlarda grafit kalemler
- Bir harmanlama kütüğü ya da tortillon
- Bir kağıt parçası
Malzemeleriniz olduğunda, temel şekillerinizi çizerek başlayabilirsiniz. Örnek olarak, bir görünüm çiziyorsanız, ufuk çizgisini çizerek başlarsınız. Hemen sonra, sahnenize dağları, ağaçları ve öteki nesneleri eklersiniz.
Temel şekillerinizi çizdikten sonrasında, degradeleri eklemeye başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için, grafitin değişik tonlarını birbirine karıştırmanız gerekecektir. Bunu, bir karıştırma kütüğü ya da tortillon kullanarak yapabilirsiniz. Kütüğü ya da tortillonu, karıştırmak dilediğiniz çiziminizin alanına sürtmeniz yeterlidir.
İstenilen etkiyi elde etmek için bu işlemi birkaç defa tekrarlamanız gerekebilir. Sabırlı olun ve işlemi aceleye getirmeyin. Ne kadar oldukca vakit harcarsanız, degradeleriniz o denli iyi görünecektir.
Grafit kalemlerle degradeler çizmek için birkaç ipucu:
- Hafifçe baskıyla başlayın ve renkleri karıştırdıkça baskıyı kademeli olarak artırın.
- Renkler içinde yumuşak bir geçiş yaratmak için muhtelif grafit tonları kullanın.
- Değişik karıştırma tekniklerini denemekten korkmayın.
- Vakit ayırın ve dönemi aceleye getirmeyin.
Birazcık ergonomik yaparak, bunu başarabileceksiniz.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Grafit gradyanı | Grafit kalemle meydana getirilen bir çizimin koyuluğunun ya da açıklığının kademeli olarak değişmesi. |
Kalem çizimi | Grafit kalemler kullanılarak yapılma bir çizim. |
Pürüzsüz geçiş | Hiç bir sert çizgi ya da kenar olmaksızın, bir renkten ya da değerden diğerine kademeli geçiş. |
Harmanlama | İki renk ya da kıymet içinde kademeli olarak karışmasını sağlayarak yumuşak bir geçiş yaratma dönemi. |
Gölgelendirme | Bir çizime derinlik ve gerçekçilik hissi yaratmak için gölgeler ve vurgular ekleme dönemi. |
II. Gradyanlar nedir?
Gradyan, bir renkten diğerine kademeli bir geçiştir. Kalem çiziminde, gradyanlar kalemleri karışmasını sağlayarak ya da gölgelendirerek oluşturulabilir.
Karıştırma, iki ya da daha çok rengi bir araya getirerek yeni bir renk oluşturma sürecidir. Bu, kalemleri kağıt üstünde birbirine sürterek ya da tortillon ya da kütük şeklinde bir karıştırma aracı kullanarak yapılabilir.
Gölgelendirme, bir rengin koyuluğunda kademeli bir değişim yaratma sürecidir. Bu, kaleme daha çok ya da daha azca baskı uygulanarak ya da gölgelerin kenarlarını yumuşatmak için bir karıştırma aracı kullanılarak yapılabilir.
Gradyanlar, kalem çizimlerinde muhtelif efektler kurmak için kullanılabilir, mesela:
- Derinlik ve gerçekçilik duygusu yaratmak
- Çizimin muayyen alanlarını vurgulama
- İlgi ve görsel albeni katmak
Degradeler her türlü kalemle kullanılabilir, sadece bilhassa yumuşak, harmanlayan kalemlerle kullanıldığında daha etkilidir.
III. Grafit kalemlerle degradeler iyi mi çizilir
Gradyanlar, bir renkten diğerine kademeli bir geçiştir. Bunlar, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif teknikler kullanılarak kalem çizimlerinde oluşturulabilir:
- Harmanlama
- Gölgelendirme
- Çapraz çizgi
- Benekleme
Kullanacağınız muayyen teknik, istenen etkiye bağlı olacaktır. Örnek olarak, karıştırma, yumuşak geçişler yaratmanın iyi bir yoludur, gölgelendirme ise daha trajik etkisinde bırakır yaratmak için kullanılabilir.
Harmanlama ile bir degrade kurmak için, gölgelendirmek dilediğiniz alana hafifçe bir grafit tabakası uygulayarak başlayın. Hemen sonra, bir tortillion ya da harmanlama kütüğü kullanarak, istenen tesir elde edilene kadar grafiti yavaşça harmanlayın.
Gölgelendirmeyle bir degrade kurmak için, gölgelendirmek dilediğiniz alana koyu bir grafit tabakası uygulayarak başlayın. Hemen sonra, yoğrulmuş bir silgi kullanarak, istenilen tesir elde edilene kadar grafiti kademeli olarak açın.
Çapraz çizgilerle bir degrade kurmak için, gölgelendirmek dilediğiniz alana bir takım paralel çizgi uygulayarak başlayın. Hemen sonra, yoğrulmuş bir silgi kullanarak, istenilen tesir elde edilene kadar çizgileri kademeli olarak açın.
Noktalama ile bir degrade kurmak için, gölgelendirmek dilediğiniz alana bir takım minik nokta uygulayarak başlayın. Hemen sonra, yoğrulmuş bir silgi kullanarak, istenen tesir elde edilene kadar noktaları kademeli olarak açın.
Bir degrade oluşturduğunuzda bunu kalem çizimlerinize derinlik ve alaka katmak için kullanabilirsiniz.
IV. Değişik grafit kalem türleri
Piyasada birçok değişik grafit kalem türü mevcuttur ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın grafit kalem türleri şunlardır:
- Sert kalemler (H): Sert kalemler yüksek kurşun içeriğine haizdir ve hafifçe, nefes çizgiler üretir. Temel şekillerin çizimi ve eskizleri için idealdir.
- Orta boy kalemler (HB): Orta boy kalemler orta kurşun içeriğine haizdir ve orta koyu çizgiler üretir. Genel çizim ve taslak için iyi bir oldukca yönlü kalemdir.
- Yumuşak kalemler (B): Yumuşak kalemler düşük kurşun içeriğine haizdir ve koyu, kalınca çizgiler üretir. Gölgelendirme ve ayrıntılı çizimler kurmak için idealdir.
Grafit kalem seçerken, yapacağınız çizimin çeşidini göz önünde bulundurmak önemlidir. Şayet taslak yapıyorsanız ya da temel şekiller çiziyorsanız, sert bir kalem iyi bir seçim olacaktır. Şayet gölgelendirme yapıyorsanız ya da ayrıntılı çizimler oluşturuyorsanız, yumuşak bir kalem daha iyi bir seçenek olacaktır.
V. Gradyan çizimleri için ipuçları
Grafit kalemlerle degradeli çizimler için birtakım ipuçları:
- Aleni renk bir kalem ucuyla başlayın ve koyuluğu az az artırın.
- Renkler içinde yumuşak bir geçiş yaratmak için muhtelif kalem darbeleri kullanın.
- Tortillon ya da karıştırma kütüğü ile degradenin kenarlarını harmanlayın.
- Sabırlı olun ve dönemi aceleye getirmeyin.
Birazcık ergonomik yaparak grafit kalemlerle güzel degradeler yaratabileceksiniz.
VI. Gradyan çizerken kaçınılması ihtiyaç duyulan yanlışlar
Degradeler çizerken, pürüzsüz ve realist geçişler yaratmak için kaçınmanız ihtiyaç duyulan birkaç yaygın hata vardır.
- Fazlaca fazla kalem kullanmayın. Fazlaca fazla kalem kullanmak çiziminizin bulanık ve gayri muayyen görünmesine niçin olabilir.
- Fazlaca fazla karıştırmayın. Fazlaca fazla karıştırmak çiziminizin bulanık ve gayri muayyen görünmesine de niçin olabilir.
- Beyaz boşluk kullanmaktan korkmayın. Beyaz boşluk, çiziminizde derinlik ve kontrast hissi yaratmanıza destek olabilir.
- Gözlem yapmaktan korkmayın. Gradyan oluşturmanın birçok değişik yolu vardır, bundan dolayı beğendiğiniz bir metot bulana kadar denemekten korkmayın.
VII. Gradientli grafit kalem çizimlerine örnekler
İşte degradeli grafit kalem çizimlerine dair birtakım örnekler:
Gradientli grafit kalem çizimleri için ilhamı nerede bulabilirsiniz?
Grafit kalem çizimleri için gradyanlarla esin alabileceğiniz birçok yer var. İşte birkaç tavsiye:
- Çevrimiçi galeriler ve internet sayfaları
- Sanat kitapları ve dergileri
- Toplumsal medya (mesela Instagram, Pinterest)
- Mahalli kütüphaneniz
- Sanat dersleri ve atölyeleri
İlham ararken görsel olarak ilginç bulduğunuz ve kendi çalışmanızı yaratmanız için size esin veren görseller bulmak önemlidir. Ek olarak, muhtelif değişik stillere ve tekniklere bakmak da faydalıdır, böylece kalem çizimlerinde degradelerin kullanılabileceği değişik yollar ile alakalı bir düşünce edinebilirsiniz.
Birazcık esin bulduğunuzda, kendi çalışmalarınızda değişik teknikler ve yaklaşımlar denemeye başlayabilirsiniz. Ihmal etmeyin, degradeleri çizmenin doğru ya da yanlış bir yolu yoktur, bundan dolayı denemekten çekinmeyin ve sizin için neyin işe yaradığını görün.
IX. Grafit kalem çizimlerinizi gradyanlarla iyi mi paylaşırsınız
Gradientli bir grafit kalem çizimi oluşturduğunuzda, bunu başkalarıyla paylaşmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmanın birkaç değişik yolu vardır.
- Bunu toplumsal medyada paylaşabilirsiniz.
- Bunu çevrimiçi bir sanat galerisine gönderebilirsiniz.
- Bunu yazdırıp matbu olarak pazarlayabilirsiniz.
- Armağan olarak verebilirsiniz.
Grafit kalem çizimlerinizi gradyanlarla paylaşmak için birtakım ipuçları:
- Resmin yüksek kalitede olduğu için güvenli olun.
- Çizimin açıklamasını ilave edin.
- Gönderinizde öteki sanatçıları etiketleyin.
- İlgili hashtagleri kullanın.
Bu ipuçlarını takip ederek, başkalarının degradeli grafit kalem çizimlerinizi görmesine ve takdir etmesine destek olabilirsiniz.
S: Grafit gradyanı nelerdir?
A: Grafit gradyanı, bir grafit tonundan diğerine kademeli geçiştir.
S: Kalemle grafit gradyanı iyi mi çizebilirim?
A: Kalemlerle grafit gradyanı çizmenin birkaç değişik yolu vardır. Şunları kullanabilirsiniz:
- Bir harmanlama kütüğü
- Bir tortillon
- Parmağın
S: Grafit kalemlerin değişik türleri nedir?
A: Üç ana tip grafit kalem vardır:
- Sert kalemler (H)
- Orta boy kalemler (HB)
- Yumuşak kalemler (B)
Sert kalemler aleni çizgiler üretirken, yumuşak kalemler koyu çizgiler üretir. Orta kalemler ikisi içinde iyi bir uzlaşmadır.
0 Yorum